II. Magyar Vegán Összezöldülés

2019. május 26-án került megrendezésre a II. Magyar Vegán Összezöldülés, aminek keretein belül az ország több pontján is találkozhattak helyi vegánok.

Budapesten, a Vegán Állatvédelem Egyesület szervezésében, több mint 30 résztvevő volt, de szinte nem volt olyan helyszín, ahol 6-7 embernél kevesebb lett volna. Nem-vegán érdeklődők is csatlakoztak nem egy eseményhez, ami azért fontos, mert így nem csak on-line, hanem személyesen is találkozhattak olyanokkal, akik már a veganizmus életszemlélete szerint élnek.

Az események jellege és témái is sokszínűek voltak.

Egyes helyszíneken igazi világmegváltó beszélgetések alakultak ki, Gödöllőn a PURE kávézóban “az ideális államberendezkedés formáin és az autoritás kívánatos szintjén elmélkedtek”, Monoron egy kiskertben “a gyermekvállalás személyre és társadalomra gyakorolt hatásait taglalták” a résztvevők, Pátyon pedig egy házibuli keretein belül több kisgyermekes is találkozott, ahol igazi “virgonc” hangulat alakult ki. A debreceni vegán aktivisták által szervezett eseményre nem csak helyiek látogattak el, hanem jóval távolabbról is érkeztek: Tokaj környékéről, Nyírábrányból és Kismacsról is. Ott, a nagy érdeklődésre való tekintettel, havonta szeretnének valamilyen közösségi eseményt szervezni. Sopronban bográcsozós buli volt a szabadban, és bár eleredt tíz percre az eső, ami fedett helyre kényszerítette a társaságot, de alapvetően jó idő volt ott is. Esztergomban is parkban zöldültek össze a helyi vegánok, ahogy Szegeden is, ahol az összejövetelt a szegedi vegán aktivisták szervezték.

A veszprémi és a pécsi találkozók végül sajnos elmaradtak, minden erre irányuló próbálkozás ellenére, reméljük jövőre ott is sikerülni fog!

Összességében ismét egy fantasztikus közösségi élményt tudhatunk magunk mögött, mert együtt lenni jó!

Az idei Összezöldülés létrejötte nagyban köszönhető a főszervezőnknek, aki idejét és energiáját nem kímélve szervezte össze ezt a fantasztikus eseményt. Köszönjük Anna!

Jövőre még több helyszínre és még több résztvevőre számítunk, reméljük egyre többen kapcsolódtok be a helyi események szervezésébe!

Idei helyszíneink voltak:

Budapest – https://www.facebook.com/events/427039421427255/
Páty – https://www.facebook.com/events/2564780280218465/
Sopron – https://www.facebook.com/events/2145954032192998/
Esztergom – https://www.facebook.com/events/2294443197285632/
Szeged – https://www.facebook.com/events/369686203646676/
Monor – https://www.facebook.com/events/713363962415816/
Debrecen – https://www.facebook.com/events/2282328255315413/
Gödöllő – https://www.facebook.com/events/2860636053976857/

Akit pedig a jövőben (is) érdekelnek a hasonló események, kövesse a kapcsolódó Facebook oldalunkat a https://www.facebook.com/osszezoldules címen.

Fekete toll egy füzeten az asztalon

Érdekvédelmi esetek 1. rész – Süket fülekre találtam

Ezennel elindítjuk érdekvédelmi cikksorozatunkat, amelyben egy-egy, vegánként átélhető, etikai, és potenciálisan jogi szemmel is kifogásolható élethelyzetet mutatunk be nektek. A cikkek jogszakértői kiegészítést kapnak, a tanulság levonását azonban rátok bízzuk.

Az alábbiakban egyik tagunk meséli el egy munkahelyi történetét.

Tovább a cikkhez

Tehenek a messzeségig sorakozva esznek egy gazdaságban

Valóban ártalmatlan a húsfogyasztás? (média reflexió)

A magyar írott és online sajtóban ismét a veganizmus témakörét érintő cikkek láttak napvilágot, ezúttal az állattenyésztés és az üvegházhatás kapcsolatáról. Ezek egy része azonban sajnos részinformációk alapján közelíti meg a témát. Az írást, amelynek eredetije a The Conversation weboldalon jelent meg a közelmúltban, a Magyar Mezőgazdaság, a Qubit, a Figyelő, a Népszava, és a Gardenista is tárgyalta.

A született cikkek némelyike igen lelkesen, helyenként elragadtatva számol be arról, hogy mégsem játszik szerepet a táplálkozásunk a globális környezeti problémák kialakulásában, és az erre vonatkozó állításokat olyan bírálat érte, melynek tükrében teljességgel megalapozatlannak bizonyultak.

De valóban erről van szó? Mi áll ténylegesen a hivatkozott kritika középpontjában?

Tovább a cikkhez

Nyílt levél a Jakupcsek plusz stábjához

Tisztelt ATV, Tisztelt Jakupcsek Gabriella!

A vegán közösség nevében szeretnénk kifejezni elismerésünket és köszönetünket, amiért a vegán életmód fontos és aktuális témáját műsorukban informatívan, előítéletek nélkül és objektíven tárgyalták.

Tovább a cikkhez

6 évig volt vegán… (média reflexió)

Bizonyára sokakhoz elért a számos magyar portál által is átvett történet Mariela Stewartról, aki 6 éves „vegánsága” során egészségügyi problémákat tapasztalt, majd ketogén diétába kezdett. Az eredeti írás a Daily Mail „Femail” rovatában jelent meg.

Tovább a cikkhez

Egz kézben tartot vegán burger egy MAVEG-es molinóval lefedett asztal előtt.

MAVEG az októberi Vegan Sunday Marketen

Repül az idő, már több, mint egy hete, hogy véget ért az Ankertben megrendezett Vegan Sunday Market, és máris közeleg a novemberi! Hogy meghozzuk a kedvetek hozzá, lássuk, milyen volt a legutóbbi, amelyen természetesen a Magyar Vegán Egyesület is képviseltette magát.

Tovább a cikkhez

Az avokádó nem vegán?

Az avokádó nem vegán. Hangzott el a BBC Q1 című humoros vetélkedőjében, amit aztán számos oldal, köztük az index.hu is átvett. A vetélkedő műsorvezetője, Sandi Toksvig szerint ugyanis az avokádó – illetve a saláta, cseresznye, brokkoli vagy az uborka – nagyüzemi termesztése során a beporzás állatok kizsákmányolásával jár, ugyanis a méheket a méhészek szállítják kaptárral együtt a növényekhez. Mivel a vegánok elutasítják az állatok felesleges szenvedésével járó termékek fogyasztását, így ezek a termékek a műsorvezető olvasatában nem illeszthetőek bele a vegán életmódba. Habár a megfogalmazott elv a veganizmus része, mégis félreértelmezi azt.

Tovább a cikkhez

Egy MAVEG-es molinóval díszített asztal mögött egy fiatal lány áll

MAVEG a VI. Vegan Food Fest eseményen

Hogy is gondolhatta az időjárás, hogy egy kis hideggel kedvünk szegheti? Szerencsére nem csak mi, de ti is legyintettetek a zord őszi időre, és rengetegen látogattátok a VI. Vegan Food Fest standjait a Westend tetőteraszán múlt hétvégén.

Tovább a cikkhez

Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ előtte a Vegeátriánus Fesztivál kifeszített molinója

MAVEG a XXII. Vegetáriánus Fesztiválon

Épp egy hete zárult le a XXII. Vegetáriánus Fesztivál, amely a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban került megrendezésre, így készültünk nektek egy összefoglalóval az eseményről. A fesztiválon mindkét nap különböző, a vegán életmódhoz köthető előadásokkal és filmekkel vártuk az oda látogatókat és igyekeztünk minél színesebbé tenni a hétvégéjüket.

Tovább a cikkhez

Egy férfi kezei, aki világos ingben tollal levelet ír

Nyílt levél a 24.hu Szórakozás rovatának vezetőjéhez

UPDATE: A levelünk által megszólított rovatvezető, Molnár Dávid rekordsebességgel válaszolt, s a cikket a kéréseinknek megfelelően módosította: A férfiaknak, akik nem esznek elég fehérjét, gyengébb lesz a spermájuk, és kövérek a gyerekeik. Ezúton is köszönjük neki a gyors és korrekt reakciót, a barátságos hangvételt.

Tovább a cikkhez