MAVEG a VI. Vegan Food Fest eseményen

Hogy is gondolhatta az időjárás, hogy egy kis hideggel kedvünk szegheti? Szerencsére nem csak mi, de ti is legyintettetek a zord őszi időre, és rengetegen látogattátok a VI. Vegan Food Fest standjait a Westend tetőteraszán múlt hétvégén.

Így vártunk benneteket

Tovább a cikkhez

MAVEG a XXII. Vegetáriánus Fesztiválon

Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ

Épp egy hete zárult le a XXII. Vegetáriánus Fesztivál, amely a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban került megrendezésre, így készültünk nektek egy összefoglalóval az eseményről. A fesztiválon mindkét nap különböző, a vegán életmódhoz köthető előadásokkal és filmekkel vártuk az oda látogatókat és igyekeztünk minél színesebbé tenni a hétvégéjüket.

Tovább a cikkhez

Nyílt levél a 24.hu Szórakozás rovatának vezetőjéhez

UPDATE: A levelünk által megszólított rovatvezető, Molnár Dávid rekordsebességgel válaszolt, s a cikket a kéréseinknek megfelelően módosította: A férfiaknak, akik nem esznek elég fehérjét, gyengébb lesz a spermájuk, és kövérek a gyerekeik. Ezúton is köszönjük neki a gyors és korrekt reakciót, a barátságos hangvételt.

Tovább a cikkhez

A méz keserű valósága

Méhek

Május 20-a a Méhek Világnapja. Ebből az alkalomból készült cikkünk arról, hogyan is bánik az ember a méhekkel.
Tovább a cikkhez

Zara haláláról

Meghalt Zara, a kecskeméti vadaspark sztárja, miután egy kiskorú a földhöz vágta.
Lehetne hibáztatni a gyermeket, a pedagógusokat, a szülőket, vagy az egész társadalmat, de igazából mindez megelőzhető lenne, ha az állatokkal nem tárgyakként bánnánk. Zara egy jól kifizetődő termelőegység volt egy olyan rendszerben, amelyben az állatok továbbra is csak tárgyak, akiket a saját kedvünkre adhatunk, vehetünk, szaporíthatunk vagy megölhetünk. Az állatkertek intézménye sem kivétel ez alól, létjogosultsága mindig is megkérdőjelezhető volt, de a XXI.századra teljességgel elavult.
Ma már sorra nyílnak meg a virtuális kiállítások, amelyek sokkal hatékonyabb oktatasi szerepet töltenek be. Továbbá úgy gondoljuk, a már megépített, működő infrastruktúra és a személyzet tökéletes lenne egy állatmentő központ kialakítására, amely elláthatná a helyi, őshonos, bajba jutott állatok megmentését, rehabilitációját és szabadon engedését, illetve biztonságos otthont tudna nyújtani azoknak az egyedeknek, akik önálló életre valóban képtelenek. Egy ilyen központ naprakész, valódi oktató, ismeretterjesztő tartalommal segíthetné a fiatalokat.
Itt az ideje gondolkodásmódot váltani, és az állatkertek elavult rendszerét egy etikus, fenntartható rendszerré átalakítani.

Az állatkísérletekről

Egyes becslések szerint évente 500 000 000 állaton végeznek állatkísérleteket. Az esetek többségében kutyákon, csimpánzokon, egereken, patkányokon és nyulakon tesztelnek, de előfordulhat az is, hogy halakon, lovakon, madarakon vagy macskákon végzik a kísérleteket, az esetek 70-80%-ában mindenféle érzéstelenítés nélkül.
Tovább a cikkhez

Vegán diszkrimináció a gyermekétkeztetésben

Az alábbiakban közölt cikket a MAVEG tagjai a Kisgyermek című pedagógiai lap számára írták.

Egyre több az aggódó szülő, akik olyan bölcsődét, óvodát, iskolát keresnek, amely vegán étkezést biztosít gyermekük számára. A vegán szülőknek fontos etikai és egészségügyi kérdés, hogy erős belső indíttatásból fakadó, tényeken alapuló világnézetüknek megfelelően nevelhessék, és azon belül táplálhassák gyermeküket. Sokuk esetében ez a belső törekvés külső falakba ütközik, mivel jelenleg az intézmények nagy része, amelyekre gyermekeiket bízniuk kellene, ezt az igényt elutasítja. Tovább a cikkhez

Növényi táplálékkal a rák ellen?

Érdemesnek láttuk összegyűjteni, mennyiben járul hozzá a növényi táplálkozás a daganatos betegségek kockázatának csökkentéséhez, és a már megbetegedettek gyógyulásához. Tovább a cikkhez