Egz kézben tartot vegán burger egy MAVEG-es molinóval lefedett asztal előtt.

MAVEG az októberi Vegan Sunday Marketen

Repül az idő, már több, mint egy hete, hogy véget ért az Ankertben megrendezett Vegan Sunday Market, és máris közeleg a novemberi! Hogy meghozzuk a kedvetek hozzá, lássuk, milyen volt a legutóbbi, amelyen természetesen a Magyar Vegán Egyesület is képviseltette magát.

A MAVEG már nemcsak információs standdal és saját műsorral veheti ki részét a Sunday Marketekből, hanem a szervezésben is segédkezhet. Az októberi rendezvényen már az általunk összeállított programokat élvezhették a látogatók, sőt, a nap közepén egy izgalmas versenyen is indulhattak a vállalkozóbb szelleműek. Mindemellett persze megmaradt a sokak által kedvelt piaci forgatag is, bent az udvarban vegán ételeket, italokat, édességeket, hozzávalókat, kézműves kozmetikumokat és mindenféle földi jót vásárolhattatok, miközben délidőben Chelemen Paula, Fodor Tamás és Balázs József zenei improvizációval járultak hozzá a remek hangulathoz.

Magát a programsorozatot Lénárt Gitta nyersétel szakértő és táplálkozási tanácsadó workshopja nyitotta és bár Gitta a nyers ételek teljes spektrumáról tudott volna mesélni, ez alkalommal a sajtoké volt a főszerep. Az érdeklődők az előadás folyamán a vegán sajtkészítés minden csínyját-bínyját elsajátíthatták. Ezután következett elnökünk, Bergovecz László beszélgetése a Vegán Hegylakóval, aki nem más, mint Karalyos Gábor, eredeti szakmáját tekintve színész és iparművész. Jelenleg azonban kertet művel, felújít, mozaik műveket alkot és hihetetlenül ínycsiklandó ételeivel kápráztatja el követőit. És ha már az ínycsiklandó vegán ételekről esett szó, következett a sokak által vitatott „hiánybetegségek” téma, azaz dietetikus vendégeink kerekasztal beszélgetése. Magyarvári Szilvia, Csanaky Lilla és Huszár Zsuzsanna minden fontos, vegán és nem-vegán életmódban felmerülő veszélyre felhívta a jelenlévők figyelmét, továbbá segítségükkel sok, étrenddel kapcsolatos hiedelem szertefoszlott.

(Balról) Magyarvári Szilvia, Bergovecz László, Huszár Zsuzsanna és Csanaky Lilla

Ezután, az előadások közti frissítőként mozgásra invitáltuk a közönséget. Varga Balázs és Bergovecz László tartott játékos erőpróbát, a fődíj pedig Balázs Fehérjemítosz című könyve volt. A játék, a “Bring Sally Up Push up” egyszerű és szórakoztató volt, a következő játékszabállyal: Moby Flower című száma szólt, a versenyzők fekvőtámasz pozícióban vártak. Amikor a dalban elhangzott a “down”, le kellett engedni a testet és ott kellett tartani. Amikor az “up” hangzott el, akkor pedig fel kellett tolni a testet és fenn kellett tartani. A nyertes az lett, aki legtovább bírta a testedzést. A hangulat remek volt és igen sokan jelentkeztek, a végsőkig fenntartva a nézők érdeklődését.

Készülődnek a versenyzők…

Miután mindenki kifáradt a szurkolástól, vagy épp a fekvőtámaszoktól, a kezdő vegán kerekasztalbeszélgetésé lett a főszerep. A MAVEG tagok által tartott beszélgetésen Kaveczki Zsófia, Soós Brigitta és Somogyi Miklós vett részt, a moderátor szerepét pedig Makra Viktória töltötte be. Többek között szó esett arról is, kinek mivel gyűlt meg a baja a kezdeti időszakban, illetve hogyan reagált a környezete az életmódváltásra. Körül járták az online vegán jelenlét előnyeit, hátrányait, ahogy azt is, miért érdemes vegán tartalmakat megosztani, s hogyan lehet ezt minél hatékonyabban kivitelezni. A közönség aktívan kérdezett és hozzászólt, így a tervezett időtartamot nagyjából fél órával meg is hosszabbítottuk. Ezúttal is köszönjük mindenkinek, aki részt vett a beszélgetésben!

(Balról) Kaveczki Zsófia, Soós Brigitta, Makra Viktória és Somogyi Miklós

Információs standunk tartalma, játékos kedvű látogatóinknak kedveskedve, egy rejtvénnyel is bővült. A hibátlanul kitöltők emlékül egy MAVEG-es mágnest vagy kitűzőt választhattak. Ezúttal is szép számmal érkeztetek, s többen támogattátok is az egyesület munkáját. Az adományozók közt köszönthettük Puskás Petit is, aki Instagram profilján számos vegán tematikájú tartalmat posztol, érdemes követnetek. Mindannyiótoknak köszönjük a részvételt és a támogatást, reméljük, Ti is olyan jól éreztétek magatokat, mint mi! A következő Sunday Market 2018. november 11-én lesz, ahol hasonlóan színes programok várnak majd Benneteket. Várunk Titeket szeretettel legközelebb is!

______________________________________________

A cikkben borítóképén a Big Kahuna burger látható a Vegan Love kínálatából.