Egy kisgyerek a konyhapult felé nyújtózik, hogy onnan epret vegyen el

Vegán diszkrimináció a gyermekétkeztetésben

Az alábbiakban közölt cikket a MAVEG tagjai a Kisgyermek című pedagógiai lap számára írták.

Egyre több az aggódó szülő, akik olyan bölcsődét, óvodát, iskolát keresnek, amely vegán étkezést biztosít gyermekük számára. A vegán szülőknek fontos etikai és egészségügyi kérdés, hogy erős belső indíttatásból fakadó, tényeken alapuló világnézetüknek megfelelően nevelhessék, és azon belül táplálhassák gyermeküket. Sokuk esetében ez a belső törekvés külső falakba ütközik, mivel jelenleg az intézmények nagy része, amelyekre gyermekeiket bízniuk kellene, ezt az igényt elutasítja.

Mielőtt ezt kifejtenénk, nézzük, mit is jelent a vegán kifejezés!

Mi a veganizmus?

„A veganizmus olyan életmód, amely kizárja – amennyire lehetséges és megvalósítható – az állatok kizsákmányolásának és ellenük elkövetett kegyetlenségnek minden formáját élelmiszer, ruházat, szórakoztatás vagy bármilyen más cél érdekében.” – így szól a hivatalos definíció, az 1944-ben alapított brit The Vegan Society (Vegán Társaság) megfogalmazásában.

Vegán család


Sajnos ma még a vegánokat gyakran elítélik, amiért gyerekeiket is növényi étrenden nevelik, pedig ésszerűtlen elvárni egy vegán szülőtől, hogy nézeteivel ellentétes értékrendet adjon át gyermekeinek, beleértve pl. a csirkecomb vagy marhapörkölt fogyasztását. Ráadásul ezt csak azért tegye, mert a legtöbb ember így csinálja. Legyen vegán vagy nem vegán, a legtöbb szülő arra tanítja gyerekét, hogy szeresse, gondozza és védje az állatokat. A mesekönyvek, rajzfilmek, gyerekdalok szereplőin keresztül mindannyian az állatokkal való együttérzésre neveljük gyerekeinket. A nem vegán szülők ezzel egy időben pl. hússal etetik a kicsiket és disznótorra viszik őket. Gyakori eset, hogy a gyerek összezavarodik, vigasztalhatatlanul sírni kezd, vagy még annál is jobban kiborul, amikor kiderül számára, mi történik a szívében dédelgetett kedvencekkel. Nem ritka az sem, hogy a felnőttek felé bizalomvesztést érez.

A gyerekek felfokozott érzelmei érthetőek. Ebben az életkorban már megértik, hogy az állatoknak vágyaik és érzelmeik vannak; ha bántják őket, akkor testi-lelki fájdalmat éreznek, és hogy ugyanúgy nem akarnak meghalni, mint mi, emberek.

A vegán szülői hozzáállás az, hogy a gyerekeiket nem csak a kutyák, macskák szeretetére nevelik, hanem megtanítják nekik, hogyan értékeljék az állatok életét a fajok közötti képzeletbeli vonal meghúzása nélkül.

Világtrend

A világban számos helyen tapasztalható napjainkban vegán „bumm”, és ami a vegán életmód táplálkozási oldalát illeti, egyre több kutatási eredmény mondja ki, hogy a jól megtervezett növényi étrend valamennyi életkorban és élethelyzetben egészséges, beleértve a csecsemő- és kisgyermekkort, a várandósság és a szoptatás idejét is. (források a cikk végén)

Például Nagy-Britanniában már nem kérdés, hogy a vegán gyerekneveléshez minden szülőnek joga van, de Izrael is élen jár a vegán életmód társadalmi elfogadásában. Az Amerikai Egyesült Államokban a Los Angeles Unified School District, azaz Kalifornia állam legnagyobb állami iskolarendszere idén ősztől kísérleti jelleggel vegán étkeztetési programot vezet be, köszönhetően Neal Barnard adjunktus docens, klinikai kutató munkájának, és két diáknak, akik határozottan kiálltak jogaikért. Olaszországban 2016 óta már 100%-ban vegán óvoda is üzemel.

Milyen a vegán helyzet Magyarországon?

Ugyan itthon még erős az ellenállás a közétkeztetés és az oktatási intézmények részéről, már itt is működik olyan óvoda, ahol szülői kérésre megrendelik vagy maguk készítik a növényi alapú ételeket a vegán gyerekeknek. Ez azt mutatja, hogy ha a szándék megvan, a megoldás megtalálható és kivitelezhető!

“Fontos, hogy a növényi étrendet választó emberek megbízható forrásból származó, hiteles információkat kapjanak és biztosak legyenek benne, hogy ezt megkapják a dietetikusoktól.” – írja a The British Dietetic Association (A Brit Dietetikusok Szövetsége), amely idén augusztusban adta ki állásfoglalását arról, hogy a jól megtervezett vegán étrend támogatja az egészséges életet bármely életkorban.

Sajnos azonban ez Magyarországon még nem biztosított. A vegán életmódot választó családok csak igen kis százaléka találkozik támogató, elfogadó pedagógusokkal, védőnőkkel. Azonban a kialakult helyzetet már nem oldja meg a „márpedig húst enni kell, és napi fél liter tehéntej az egészség záloga” szólamok hangoztatása. Egyetlen szülőt sem láttunk még (persze lehet, hogy létezik ilyen), aki ettől elkezdett volna állati eredetű ételeket adni a gyermekének. A döntést ők már meghozták, a szolgáltatóktól már csak támogatásra, segítségre, elfogadásra van szükségük.

Erről nem szólnak újságcikkek, nem készülnek statisztikák, de a vegán családok gyakran tapasztalják, hogy pusztán világnézetük és életmódjuk miatt gyakrabban jelenik meg náluk a védőnő, mint másoknál, vagy egy óvodai, kórházi vegán menü igénylését gyámüggyel fenyegetőzés követ. Volt, akinél akkor szaporodtak meg a védőnő látogatásai – aki kizárólag a gyerekek étkezéséről faggatta a családot -, miután az egyik szülő egy televíziós műsorban beszélt arról, milyen gondosan állítja össze az étrendet fiai számára.

Ezek a tapasztalatok nem ritkán rejtőzködésre, világnézetüktől távol álló kompromisszumra kényszerítik a családokat. A helyzet változást sürget. A jelenlegi szemlélettel a vegán gyerekek számára nem biztosított a megfelelően összeállított, teljes értékű növényi étrend az oktatási intézményekben. A növényi étrenden élő gyerekek egészségéért aggódóknak be kellene látniuk, hogy a tiltás és elzárkózás helyett a jól megtervezett növényi étrend biztosítása a megoldás.

Mit mond a jogász?

A jelen írásban hivatkozott források alapján tudományosan fenntarthatatlan az az álláspont, hogy a kiegyensúlyozott növényi alapú étkezés káros lenne a gyermekek számára. Komolytalan azt állítani, hogy ha az Egyesült Államok vagy az Egyesült Királyság jelentős egészségügyi intézményeinek állásfoglalása alapján a kiegyensúlyozott vegán étrend nem jelent veszélyt a gyermekekre, akkor ez Magyarországon ne így lenne. Ebből is következően, ha az iskola, az egészségügyi szolgáltató, vagy más, a gyermek részére szolgáltatást nyújtó személy pusztán vegán életmódja miatt támadja a gyermek szüleit, azzal az Egyenlő Bánásmódról szóló törvény alapján zaklatást valósít meg.

Szintén súlyosan sérti az Egyenlő Bánásmódról szóló törvény előírásait az, ha a gyermekétkeztetés során nem biztosítják a vegán étkezés lehetőségét. Megjegyzem, hogy a vonatkozó gyermekétkeztetési előírásokat is erre a törvényi előírásra figyelemmel kell értelmezni. Ezt egyébként az strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bírósága, illetve több uniós tagállam esetjoga is megerősíti.

Az a szülő, akinek gyermekét a fentiekkel kapcsolatban hátrány éri, sérelemdíjra tarthat igényt.

Hazánkban sajnos az esetek túlnyomó részében az egészségügyi, gyermekjóléti szolgáltatók nincsenek tisztában azzal, hogy súlyos jogsértést követnek el a veganizmussal kapcsolatos diszkriminációjukkal. Sőt, az általános élettapasztalat az, hogy nem egy esetben ők lendülnek támadásba a vegán szülőkkel szemben, a veganizmussal kapcsolatos tudománytalan előítéletek alapján.

– mondja a vegán érdekvédelemre szakosodott ügyvéd.

Gyerektáplálási kutatás indul Magyarországon

Egy fővárosi gyermekorvos idén ismerte fel, hogy a jelenlegi helyzeten változtatni kell. Ezért családokat toboroz hamarosan induló kutatásához, amelyben a vegetáriánus és vegán étkezés a gyerekek egészséges fejlődésére gyakorolt hatását vizsgálja majd.

“A kezdeményezésem onnan indult, hogy a gyermekrendelőben a szülők időről-időre kétségbeesetten próbálnak segítséget kérni tőlem, mert a húst, tojást, tejterméket nem fogyasztó vagy elutasító gyerekük, vagy más okból vegetáriánus, vegán gyerekük hónapokon át éhesen marad az óvodában, iskolában, mivel nem, vagy csak nehezen jutnak – pl. gasztroenterológiai diagnózissal – a közétkeztetésben más ételhez, mint a többi gyerek. Ehhez jön még a riogatás, hogy a szülők veszélybe sodorják a gyereküket a szokatlan étrenddel. A prevenciós szemlélet maximális érvényesítésével, értékes alapanyagokból, gondosan válogatott, választott ételekkel, a gyermekek fejlődésének hosszú távú követésével, a szülői együttműködés megnyerésével, szoros gyermekorvosi kontroll mellett szeretnék érveket találni a gyermek-közétkeztetés ésszerű reformjának lehetőségei mellett.” – mondja a kutatást végző budapesti gyermekorvos.

Miben tud segíteni Ön?

A Magyar Vegán Egyesület keresi a kapcsolatot minden olyan pedagógussal, egészségügyi dolgozóval, vagy bármilyen más releváns pozíciót betöltő személyekkel, akik segíteni tudják a fenti célok elérését. Nyitottak vagyunk a megoldási javaslatokra országszerte, a vegán családokat érő diszkrimináció megszüntetésére és a vegán gyerekek közétkeztetésének megoldására.

a szerzők: vegán szülő és vegán jogász, a Magyar Vegán Egyesület tagjai

_________________________________________________________________________________

Források, linkek, állásfoglalások:

Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Kar, Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet: A növényi alapú étrendről c. közleménye: http://akademiai.com/doi/abs/10.1556/650.2016.30594

Az Amerikai Dietetikus Társaság állásfoglalása: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864

A Brit Dietetikusok Szövetségének állásfoglalása: https://www.bda.uk.com/news/view?id=179
Ugyanerről magyarul: http://veganallatvedelem.hu/1780-2/

http://www.pcrm.org/media/news/los-angeles-unified-school-district-launches-vegan-pilot-program

http://www.ecorazzi.com/2016/04/14/milan-is-home-to-the-first-all-vegan-kindergarten/