Szurikáta pillant ki egy tárgy mögül

Zara haláláról

Meghalt Zara, a kecskeméti vadaspark sztárja, miután egy kiskorú a földhöz vágta.

Lehetne hibáztatni a gyermeket, a pedagógusokat, a szülőket, vagy az egész társadalmat, de igazából mindez megelőzhető lenne, ha az állatokkal nem tárgyakként bánnánk.

Zara egy jól kifizetődő termelőegység volt egy olyan rendszerben, amelyben az állatok továbbra is csak tárgyak, akiket a saját kedvünkre adhatunk, vehetünk, szaporíthatunk vagy megölhetünk. Az állatkertek intézménye sem kivétel ez alól, létjogosultsága mindig is megkérdőjelezhető volt, de a XXI. századra teljességgel elavult.

Ma már sorra nyílnak meg a virtuális kiállítások, amelyek sokkal hatékonyabb oktatasi szerepet töltenek be. Továbbá úgy gondoljuk, a már megépített, működő infrastruktúra és a személyzet tökéletes lenne egy állatmentő központ kialakítására, amely elláthatná a helyi, őshonos, bajba jutott állatok megmentését, rehabilitációját és szabadon engedését, illetve biztonságos otthont tudna nyújtani azoknak az egyedeknek, akik önálló életre valóban képtelenek. Egy ilyen központ naprakész, valódi oktató, ismeretterjesztő tartalommal segíthetné a fiatalokat.
Itt az ideje gondolkodásmódot váltani, és az állatkertek elavult rendszerét egy etikus, fenntartható rendszerré átalakítani.