Miben segíthetünk?

A MAVEG folyamatosan igyekszik az egyesület igen fiatal voltából adódó kezdeti adminisztratív, szervezési és egyéb ügyes-bajos feladatok fokozatos elvégzése mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a legfontosabb célkitűzéseire.

Ezen az oldalon próbálunk segítséget nyújtani mindenkinek, akinek a vegán életmódja kapcsán problémákkal, megpróbáltatásokkal, diszkriminációval vagy egyéb kellemetlenségekkel kell szembenézniük a mindennapjaik során, illetve azoknak, akik szeretnének tenni a veganizmussal kapcsolatos téveszmék eloszlatásáért, szeretnék hatékonyabban kifejezni helyzetüket, gondolataikat és értékeiket.

Közétkeztetés

Egyre több család fordult hozzánk azzal, hogy gyermekük számára a közétkeztetést, mint szolgáltatást nem szeretnék igénybe venni, és az ételt inkább otthonról kívánják bevinni, ezzel biztosítva gyermekük egészséges és a család erkölcsi világnézete szerinti nevelkedésének folyamatosságát.

Erre a jogszabályok alapján van lehetőség.

A Közétkeztetési Munkacsoport ügyvéd jóváhagyásával összeállított egy levelet, amelynek letöltésével, kitöltésével és az oktatási intézménybe való beadásával kérhető ez a lehetőség.

Köszönjük Jakus Orsolya édesanyának, és férjének, Jankovich Tibornak, mint ötletadóknak és az utat törőknek!

Kérjük, aki használja a levelet, és sikerrel jár vagy esetleg mégsem, ossza meg velünk tapasztalatait a e-mailcímen, hogy tudjunk segíteni, vagy örülni, és a naprakész információk birtokában még többeknek megoldást kínálni!

Fontos! Az otthonról biztosított étkezések esetén a felelősség minden esetben a szülőé. Ha szükséged van szakmai segítségre a gyermek teljes értékű étrendjének összeállításához, keress minket, tudunk ebben jártas dietetikust ajánlani.

Amennyiben Veled vagy hozzátartozóiddal is előfordul olyan élethelyzet, amelyben a vegán életmódotok miatt sérelem ér, fordulj hozzánk bizalommal!

Outreach

Veled is előfordult már, hogy egy étteremben csak rizst, törtkrumplit és csalamádét tudtál volna enni? Vagy éppen kellemes meglepetésben volt részed, mert a pincérek készséggel és hozzáértő módon tudtak tájékoztatni, a kínálatból mely ételek felelnek meg a vegán életmódnak?

Van egy álmunk 😍🐮🌍 (ami nyilván az állatok teljes felszabadulása), de odáig még olyan apróbb lépések vezetnek, mint hogy minden magyar étteremben legyen vegán opció!

Szeretnéd, ha egyszerűen, diszkréten és segítő módon tudnád kifejezni a csalódottságodat vagy éppen az elismerésed? Éppen ez motivált minket, amikor más szervezetek mintájára az Outreach csapatunk elkészítette az alábbi kártyákat!

Színes információs kártyák egy asztalon

Kétféle van:
– “Itt ettem volna, ha…”: Azoknak az éttermeknek, amelyek csak a mindenevő barátaidat tudták jóllakatni, míg Te éhen maradtál;
– “Itt ettem, mert volt…”: Ez pedig azoknak, akik tudtak vegán opcióval szolgálni, és te ezt megköszönnéd, valamint kedvesen bátorítanád őket, hogy bővítsék a kínálatot, vagy próbáljanak ki több vegán receptet is.

Nyomtasd ki, vágd össze, tartsd magadnál, és hagyj ott belőle az asztalon távozáskor!

A helyszín viszonyainak megfelelően próbáljuk a kártyát úgy elhelyezni, hogy az minél kisebb eséllyel landoljon a kukában, vagy maradjon észrevétlen. Például:

  • elegánsabb étteremben, készpénzes fizetésnél érdemes a pincér által adott tárcába rakni a pénz mellé,
  • távozás előtt kedvesen fel lehet rá hívni a figyelmet, hogy hagynál üzenetet a szakácsnak, így a pincér valószínűleg nem dobja ki,
  • gyorsétteremben érdemes a hulladék eltakarítása után elhelyezni az asztalon, így nem keveredik a szemét közé.

A letölthető PDF A4-es nyomtatáshoz optimalizált. Készítsd el saját kátyáidat az alábbi útmutatás szerint, vagy gyere el a MAVEG valamelyik rendezvényére, ahol – amíg a készlet tart – kaphatsz tőlünk már kész példányokat.

  1. Nyomtasd egy vagy több példányban A4-es színes nyomtatóval a PDF 1. és/vagy 3. oldalát.
  2. Helyezd vissza fordítva az így kapott nyomatokat, és nyomtasd a hátoldalára a PDF 2. és/vagy 4. oldalát.
  3. Vágd össze ollóval vagy vonalzó mellett sniccerrel a kártyákat.
  4. Tegyél belőle a pénztárcádba és adj a barátaidnak is!

Tipp: A jobb minőség érdekében érdemes a standard 80 g/m2 papír helyett mondjuk 120 g/m2 vagy erősebb papírra nyomtatni. Ugyanakkor mindig ellenőrizd a nyomtatód milyen papírt képes kezelni, mert a keményebb papírokkal az egyszerűbb készülékeknek meggyűlhet a baja.

Ha bizonytalan vagy, vagy nincs nyomtatód, számos helyen találsz fénymásoló szalonokat, ahol kisebb összegért elkészítik neked a nyomatokat, és a jobb helyeken még aprítógép is van, így a házi vagdosást is elkerülheted és a kártyáid tuti profin fognak kinézni!

Amennyiben pedig más formátumban szeretnéd nyomtatni, vagy névjegykártyaként megrendelni, az alábbi fájlokból indulj ki, melyek a kétféle kártyát egy-egy példányban tartalmazzák.