6 évig volt vegán… (média reflexió)

Bizonyára sokakhoz elért a számos magyar portál által is átvett történet Mariela Stewartról, aki 6 éves „vegánsága” során egészségügyi problémákat tapasztalt, majd ketogén diétába kezdett. Az eredeti írás a Daily Mail „Femail” rovatában jelent meg.

A cikket a 24.hu, a cosmopolitan.hu, a femcafe.hu, a life.hu, a panoramanet.hu valamint a noihirek.hu hozta le, különböző clickbait címekkel, például „6 évig vegán volt, tönkrement az élete”. A cikkből kiderül, Mariela emésztésének egészsége érdekében kezdett „vegán étrendbe”.

Ehhez kapcsolódóan elsőként szeretnénk leszögezni, hogy vegán étrend nem létezik. A veganizmus egy állatjogi mozgalom, amelynek követői vegán életmódjuknak megfelelően, 100%-ban növényi alapú étrendet folytatnak. Mariela esete egy növényi alapú diétát követő hölgy története, egy egyedi eset szubjektív szempontból való bemutatása. Nem derül ki, Mariela egészen pontosan miként állította össze étrendjét, az viszont tény, hogy akár vegyes, akár növényi étrendet folytatva is táplálkozhat valaki hiányosan és egyoldalúan, a tudatosság hiánya mindkét esetben kellemetlen következményekhez vezethet. Továbbá arra sem derül fény, volt-e Mariela-nak étrendtől független, más eredetű problémája, amely az általa leírt tüneteket okozhatta, elősegíthette (például felszívódással kapcsolatos rendellenesség), viszont arról említést tesz, hogy már a növényi alapokon való táplálkozás előtt is voltak emésztési problémái, s ezek „tértek vissza” később, az életmódváltást követően.

Mindezek után érdemes figyelembe venni a növényi étrend objektív, tudományos megközelítéseit, mielőtt bárkiben téves kép alakulna ki a történet alapján. Az Ausztrál Dietetikusok Szövetsége, a Kanadai Dietetikusok Szövetsége, a Physicians Comittee for Responsible Medicine, a British Dietetics Association, és az Academy of Nutrition and Dietetics is azt vallja, a megfelelően összeállított növényi étrend minden életkorban (beleértve a gyerekkort és az idősebb kort is) és állapotban (beleértve a szoptatás és terhesség időszakát is) teljes körű és kielégítő az ember számára. A Pécsi Tudományegyetem Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézete pedig az Orvosi Hetilapban közölt egy tanulmányt a növényi étrend előnyeiről, amelyben azt bizonyos mai népbetegségek (mint az elhízás, a szív-érrendszeri és tumoros megbetegedések, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a csontritkulás) kezelésére és megelőzésére is megfelelő étrendnek ítéli.

Fontos adalék még az az információ, amelyet sem az angol, sem a magyar nyelvű cikkek nem említenek, miszerint Mariela a ketogén étrendbe illeszthető étrendkiegészítő termékeket árusít webshopjában, így az olvasók növényi étrendtől való elfordítása és a ketogén diéta népszerűsítése egyértelműen a hölgy érdekében áll.

Mindenkinek szívből javasoljuk tehát, hogy a hasonló, bulvár jellegű cikkek olvasása során mindig ügyeljen arra, hogy következtetéseket csak a megfelelő, objektív információk birtokában vonjon le.

______________________________________________

A hírt többek között az alábbi oldalakon tárgyalták:

Daily Mail: https://www.dailymail.co.uk/femail/article-6329445/Mother-three-adopts-carnivore-diet-vegan-six-years-gave-wrinkles.html
24.hu: https://24.hu/elet-stilus/2018/10/30/vegan-dieta-huseves/
Cosmopolitan.hu: https://cosmopolitan.hu/szepseg/2018/10/31/6-evig-vegan-volt-tonkrement-az-elete/
Femcafe.hu: https://www.femcafe.hu/cikkek/lifestyle/vegan-dieta-tonkrement-szervezet-ketogen
Life.hu: http://www.life.hu/drlife/20181101-hat-evig-volt-vegan-egy-no-a-teste-nem-viselte-jol.html
PanoramaNet.hu: http://panoramanet.hu/6-evig-vegan-volt-tonkrement-az-elete/
Nőihírek.hu: http://noihirek.hu/cikk/lifestyle/hat_evig_volt_vegan_egy_no_de_ugy_megcsunyult_hogy_inkabb_ujra_husevo_lett

A cikkben használt kép forrása: Pixabay