Nyílt levél a Jakupcsek plusz stábjához

Tisztelt ATV, Tisztelt Jakupcsek Gabriella!

A vegán közösség nevében szeretnénk kifejezni elismerésünket és köszönetünket, amiért a vegán életmód fontos és aktuális témáját műsorukban informatívan, előítéletek nélkül és objektíven tárgyalták.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a Brit Dietetikai Társaság ajánlása is szóba került, és jó volt látni, hogy Karalyos Gábor művész úr, és a meghívott vendégek lehetőséget kaptak a vegán életmód mellett szóló érvek kifejtésére és néhány jellemző félreértés tisztázására is.

Egyetlen részletet találtunk megválaszolatlannak, Szendi Gábor úr véleményét arról, hogy a gyermekek számára a pusztán növényi étrend veszélyes. Az Önök által is említett Brit Dietetikai Társaság állásfoglalása mellett, többek közt az Academy of Nutrition and Dietetics (USA) 2016. decemberi állásfoglalása, és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézetének az Orvosi Hetilapban 2016-ban megjelent áttekintő közleménye is kimondja, hogy a helyesen összeállított növényi étrend bármilyen életszakaszban megfelelő, beleértve a várandósságot, illetve a gyermekkort is.

Ezt azért tartjuk fontosnak kiemelni, mert a vegán családok száma évről évre jelentősen nő Magyarországon is, és azokat a szülőket, akik ezt az életmódot választják családjuk számára, a közvélemény a médiában közvetített információk hatására könnyen megbélyegezheti.

Ettől eltekintve a műsort alaposnak tartjuk, és őszintén bízunk benne, hogy megtekintése után a nézők kevésbé látják szélsőségesnek a vegán életmódot, és nyitottabbá válnak ez iránt az etikailag, egészségügyileg és ökológiailag is előnyös életfilozófia iránt.

Egyesületünk idei megalapulása óta nagy hangsúlyt fektetünk a korrekt és pozitív kommunikációra, hiszen meggyőződésünk, hogy így tudunk a leghatékonyabban tenni annak érdekében, hogy a vegán életszemlélet és életmód társadalmilag egyre szélesebb körben ismertté és elfogadottá váljon. Ezért, ha a jövőben igénylik, a vegán életmóddal kapcsolatos kérdésekben bármikor szívesen állunk a rendelkezésükre. Kapcsolatfelvételre Kommunikációs munkacsoportunkkal az alábbi elérhetőségeinken van lehetőség:

E-mailbenhonlapunkon vagy akár Facebook oldalunkon.

Tisztelettel:

Magyar Vegán Egyesület

 

_______________________________________________

(A cikkben használt kép forrása az ATV hivatalos honlapja.)