Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ előtte a Vegeátriánus Fesztivál kifeszített molinója

MAVEG a XXII. Vegetáriánus Fesztiválon

Épp egy hete zárult le a XXII. Vegetáriánus Fesztivál, amely a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban került megrendezésre, így készültünk nektek egy összefoglalóval az eseményről. A fesztiválon mindkét nap különböző, a vegán életmódhoz köthető előadásokkal és filmekkel vártuk az oda látogatókat és igyekeztünk minél színesebbé tenni a hétvégéjüket.

Fontos előrelépés volt ez a rendezvény a Magyarországon vegán életmódot követők és a veganizmus iránt érdeklődők számára, hiszen a Vegetáriánus Fesztivál a korábbi években inkább diétáról, ezotériáról és spiritualitásról szólt, csak elvétve szerepeltetett 1-2 vegán témájú előadást. Idén azonban a MAVEG 3+1 helyszínen reprezentálta a magyarországi és nemzetközi vegán közösséget, amely az egyesület igyekezetét dicséri. Mielőtt belevágnánk az összefoglalóba, hadd jegyezzük meg, mindenkinek nagyon hálásak vagyunk, aki hozzájárult a sikerhez. Köszönjük a szervezőknek, a program tervezőinek, az előadóknak, a moderátoroknak, az önkéntes segítőknek és természetesen a közönségnek is, akik megmutatták, van igény az általunk biztosított tartalmakra. A felsorolás nem teljes, hisz oly sokatok munkája van ebben a két napban!

Lássuk, hogyan is zajlott a fesztivál, milyen előadásokkal, filmekkel találkoztak a látogatók és melyiket szerették a legjobban.

Először egy kis matek, hogy is volt ez a MAVEG 3+1?

MAVEG előadóterem: egy csodálatosan felújított házasságkötő terem, ahol a két nap alatt több, mint 20 résztvevő előadóval összesen 12 témát jártunk körül.

MAVEG filmvetítő terem: itt 7 különböző filmet vetítettek az egyesület tagjai, többek közt Melanie Joy, Michael Greger, James Aspey és Gary Yourofsky előadásairól. A legtöbb érdeklődőt Dr. Michael Greger Hogy ne halj meg című videója vonzotta.

Egy komplex előadás idejére a kulturális központ nagy színháztermében is helyet kaptunk, A veganizmus diéta vagy valami más? című prezentáció Gyimóthy Barbara előadásában átfogó, érzékletes bemutatása volt az állatok helyzetének és a MAVEG-et életre hívó igényeknek.

–  Információs pultunkkal az aulában pedig még azok is találkozhattak, akik épp csak végig futották a fesztivál standjait.

A veganizmus diéta vagy valami más? Gyimóthy Barbara előadása

Az első napot az előadó teremben, mivel elnökünket külföldi kötelessége elszólította, Németh Norbert MAVEG tag indította, aki a veganizmus fogalmáról és a gyakori félreértésekről beszélt. Őt követte az online térben érkező pofonokról folyó beszélgetés a Csir Kevin Facebook oldal főszerkesztője és két egyesületi tag, Gyimóthy Barbara, valamint Szűcs Péter részvételével. A beszélgetés alkalmával szó esett a MAVEG nyílt leveleiről és állásfoglalásairól, valamint a vegán egyéneket érő internetes kritikai megnyilvánulásokról is. Délben a szerepet egy, az életmóddal ismerkedők számára aktuálisabb téma vette át Hogyan kezdjem a vegán életmódot? címmel, amelyben Nina Froemel (Ninuska blog) és a MAVEG két tagja, Kaveczki Zsófia, valamint Soós Brigitta igyekezett hasznos tippekkel és részletes válaszokkal ellátni a közönséget. Az ebédszünetben amellett, hogy rengeteg vegán finomságot is megkóstolhattak, könyveket vásárolhattak vagy épp házikedvenceik vegán eledelét szerezhették be, a fesztiválozók a MAVEG asztalánál vegán kvízzel is múlathatták az időt.

Németh Norbert nyitóbeszéde

Délután a gyermekétkeztetésé és az orvosoké volt a főszerep. A MAVEG közétkeztetési munkacsoportjából Gacsó Anikó és Magyarvári Szilvia, dietetikus beszélgetett a vegán és vegetáriánus gyermekek iskolai, óvodai étkezésének jelenlegi helyzetéről és a közeljövőben megtehető lépésekről. Bár a végső megoldás egyelőre még várat magára, a nehézségek rövid távú áthidalásáról, otthonról bevihető ételekről, magánintézményekről, a jelenlegi jogi környezetről, a peres útra terelés lehetőségéről, kérvények, levelek írásáról tájékozódhattak a jelenlévők. A dietetikus szakértő megosztotta a jelenlegi közétkeztetési törvényben meghatározott, táplálkozással kapcsolatos szakmai véleményét, valamint válaszolt a hozzá érkező kérdésekre is, például a napi fehérjeszükséglettel kapcsolatban. Ezt követően egy budapesti vegetáriánus gyermekorvos, Dr. Lengyel Boglárka (Gyermekgyógyászat) tartott előadást, amely nagy érdeklődésre tartott számot. A doktornő elmondta, egyre több olyan család fordul hozzá, akik vegetáriánus vagy vegán életmódot követnek. A szemléletváltást az egészségügyben ő mindenképp szükségesnek érzi, kifejtette, hogy az orvosoknak és védőnőknek segíteniük kellene ezeket a családokat, kihangsúlyozva, hogy felnőtt emberekről (szülőkről) van szó, akikre rá kell bízni az életmódválasztást, elfogadni a döntésüket és segíteni őket a megvalósításban. A doktornő előadásában hiánypótló mondatok hangzottak el, de egészségügyi dolgozókat sajnos nem köszönthettünk a résztvevők soraiban, így csak az egyik oldal reagálhatott. A szombati programot Dr. Hargitai Réka gazdagréti háziorvos (Napfényes gyógyközpont) előadása zárta, aki saját bevallása szerint 10 éve növényi étrenden él, és sok vegán páciens látogatja a praxisát. Makra Viktória moderátorunk, és a közönség is sok kérdéssel fordult felé, jól esett hallani, hogy tudományos alapokra támaszkodva és az háziorvos saját tapasztalatai szerint is a legjobb, legegészségesebb választás a teljes értékű növényi étrend.

Dr. Hargitai Réka előadása, moderátor: Makra Viktória

A szombati napon talán többen látogattak el a rendezvényre, ennek ellenére a vasárnapi előadások mégis sikeresebbnek bizonyultak. A második nap programját a MAVEG szobában a vegán – nem vegán párkapcsolatok izgalmas témakörével nyitottuk, a beszélgetés remek volt, ám – valószínűleg a korai időpontnak köszönhetően – kisebb létszámban érkeztek az érdeklődők. A résztvevők körét Andrási Nóra (Mindenmentes blog), Preyer György (Vegazzi és Vegan Grill tulajdonos) és Bíró György, MAVEG tag alkotta. Ezt követte Juhász Anita Diána (Cruelty-free Beauty blog) előadása az erőszakmentes szépségápolásról, sok-sok hasznos információval, amelyek még a vegán látogatók számára is tudtak újdonságot mutatni. A bemutatóra szép számmal érkeztek érdeklődők, vegánok és nem vegánok egyaránt. A délelőtti programot Hári Richárd (színész, sportedző, táplálkozási tanácsadó) zárta, akinek előadása alatt nem túlzunk, ha azt mondjuk, néha még pislogni is elfelejtettek a nézők. A Kék életmód, és a teljesértékű növényalapú táplálkozás (TNT) képviselője remek előadó, profin váltott etikai és egészségügyi témák, valamint beszéd és videó bejátszás között, folyamatosan fenntartva ezzel a zsúfolásig telt terem figyelmét. Ezután ebédszünet következett volna, de Ricsit nem nagyon engedték el a kérdezők, sokan odamentek hozzá az előadás után.

Hári Richárd a Kék életmódról / Forrás: Hári Richárd instagram

A telt ház az ebédszünet után is megmaradt, Németh Norbert A tudattalan megtisztítása – A veganizmus spirituális aspektusai című előadása vonzó volt, saját spirituális fejlődésének és vegánná válásának történetével pozitívan hatott a közönségre, akik bátran kérdezték is. Mivel a programot igyekeztünk a lehető legszínesebbre, de mégis a veganizmus fő mozgató rugói köré szervezni, a nap végére még két sport előadás is befért. Sárvári Zoltán vegán Jeet Kune Do instruktor (Lotus Fist JKD & RSD) Németh Norbert kérdéseire válaszolva mesélt arról, hogyan függ össze ez az életmód a küzdősportokkal, illetve egy kis önvédelmi bemutatót is tartott a közönségnek. A fesztivál csúcspontjának látogatottság szempontjából egyértelműen a sporttáplálkozási kerekasztal-beszélgetés nevezhető, hiszen még a pótszékek sem mentették meg a helyzetet, a terembe özönlő nézők egy része az előtérbe szorult. Varga Balázs (Varga Balázs Vegán Sporttáplálkozás), Beda Szabolcs világbajnok vegán maratoni futó, Tóth Viktor triatlonista (Vegán sport, triatlonedző) és Váli Tamás (Váli Tamás – Vegán személyi edző és táplálkozási tanácsadó) elképesztő közönséget vonzott, ezen az előadáson is repkedtek a kérdések, válaszok. A beszélgetést végül a nagy érdeklődésre való tekintettel a meghirdetett befejezésnél egy órával tovább tartották.

Vegán sporttáplálkozás – (Balról) Varga Balázs, Beda Szabolcs, Váli Tamás és Tóth Viktor

Mindent összevetve igazán jó hangulatban telt ez a két nap, szép számban látogattatok minket, jókat beszélgettünk, nagyokat nevettünk. Reméljük, jövőre is hasonló minőségben találkozhatunk. Addig is gyertek el a Westend Millenium Tetőkertben megrendezésre kerülő VI. Vegan Food Fest-re jövőhéten, ahol ismét összefuthatunk!