Egy férfi kezei, aki világos ingben tollal levelet ír

Nyílt levél a 24.hu Szórakozás rovatának vezetőjéhez

UPDATE: A levelünk által megszólított rovatvezető, Molnár Dávid rekordsebességgel válaszolt, s a cikket a kéréseinknek megfelelően módosította: A férfiaknak, akik nem esznek elég fehérjét, gyengébb lesz a spermájuk, és kövérek a gyerekeik. Ezúton is köszönjük neki a gyors és korrekt reakciót, a barátságos hangvételt.

 

Tisztelt Rovatvezető Úr, Kedves Molnár Dávid!

 

E nyílt levél egy a 24.hu Szórakozás rovatában, 2018.08.30. 14:41-kor publikált cikk kapcsán született, amelyben tárgyi tévedést véltünk felfedezni. A cikk címe A férfiaknak, akik nem esznek elég húst, gyengébb lesz a spermájuk, és kövérek a gyerekeik. A hír – és látszólag a cím – forrása a Daily Mail Men who don’t eat enough protein have poorer sperm and are more likely to have overweight children című cikke. Már a címek összehasonlítása után is látszik, hogy a forrás nem a húsfogyasztási szokásokat teszi felelőssé a címben említett következményekért, hanem a fehérjeszegény táplálkozással hozza összefüggésbe azt. Így a magyar cikk címe a tartalom szempontjából félrevezető, helytelen. Továbbá, bár az angol nyelvű cikk valóban említést tesz a húsról is mint potenciális fehérjeforrásról, a széles palettáról társít mellé legalább egy növényi fehérjeforrást is, a lencsét. Ez a fajta párhuzam a magyar nyelvű cikkben nem jelenik meg és ezt a hiányt a cikk képi illusztrációja csak erősíti.

A Magyar Vegán Egyesület egyik alapvető célja a magyarországi, vegán életmódot folytató személyek érdekvédelmének ellátása. Az Ön által vezetett rovat említett cikke a növényi étrendet az utódnemzés szempontjából kockázatos választásnak tünteti fel, tekintve, hogy a fehérjeforrás és a hús közé egyenlőség jelet rajzol. Ezáltal a vegán életmódot és növényi étrendet folytató személyeket kellemetlen szituációba kényszerítheti, sőt, akár verbális vagy online bántalmazás céltáblájává is teheti. Mindemellett a cikk azokat, akik a növényi étrend táplálkozástudományi hátterével nincsenek tisztában, téves kép kialakítására sarkallja.

Tisztelettel megkérjük Önt és kedves kollégáit, hogy a jövőben az idegen nyelvű cikkek átvétele során fordítsanak nagyobb figyelmet az effajta precizitásra. Valamint, szíveskedjenek a cikket észrevételeink szerint mielőbb módosítani.

 

Együttműködésüket előre is köszönjük.

 

Üdvözlettel,

Magyar Vegán Egyesület

 

_______________________________________________

A cikkben használt kép forrása: Pixabay